Arkitekturguide for Nord-Norge og Svalbard

Tromsdalen kirke (Ishavskatedralen)

[ Hjem ]   [ Troms ]   [ Nordland ]   [ Finnmark ]   [ Svalbard ]
Tromsdalen kirke
 

Velg et bilde for mer informasjon

 
Adresse:Tromsdalen, Tromsø
Fylke:Troms
Byggeår:Endelig tegningsutkast vedtatt i 1960, kirka ferdig i 1965
Arkitekt:Arkitekt MNAL Jan Inge Hovig (1920-1977)
Byggherre:Tromsø kommune
Type bygning/
anlegg
:
Forsamlingshus; kirke
Konstruksjon/
materiale
:
Plasstøpt armert betong

Tromsdalen kirke har en storslått beliggenhet på høyden over Tromsøbruas fastlandsfeste. Den ligger godt synlig for sjøfarende både fra nord og sør og fra byen på østsiden av Tromsøya. Tromsøbrua , kirka og Tomsdalstinden framstår som en helhetlig komposisjon i landskapet. Kirka har en monumental karakter og dominerer bebyggelsen i området. Den fikk raskt tilnavnet "Ishavskatedralen".

Den skulpturale formen er modulert over et trekanttema der betongskiver er satt mot hverandre i spiss og danner lameller som er asymmetrisk plassert fra et lavpunkt og med stigende høyder ut mot endeveggene. Tak og vegger er en og samme konstruksjon.

Bygningsformen består av 11 lameller med åpninger i mellom, som slipper dagslyset inn. I nattemørket lyses bygningen opp innenfra. Hovedfasaden, gavlveggen mot vest, er en glassvegg der et sentralt plassert kors i betong fyller hele høyden i trekantformen, og gir en visuell og konstruktiv avstivende effekt til kirken. Gavlveggen mot øst er et stort glassmaleri av Victor Sparre montert i 1977.

Kirkerommet oppleves overraskende intimt i motsetning til den monumentale ytre formen. Også i interiøret utnytter arkitekten dagslyset til å modellere rommet, for eksempel i plasseringen og utformingen av orgelet i silhuett mot glassveggen. Orgelpipenes smekre form står i kontrast til de kraftige bærekonstruksjonene. Benker, alterparti og innredning forøvrig er utarbeidet av arkitekten i samarbeid med interiørarkitekt Bitten Hopstock. Interiøret er et sjeldent gjennomført og helhetlig kirkerom. Det er 415 sitteplasser i selve kirkerommet og i tillegg 240 på galleriet og i menighetssalen, som ligger under galleriet.

Priser / utmerkelser:

Ingen

Publisert:

Norsk Arkitekturmuseum: "Tromsdalen kirke", Norsk arkitekturkalender 1984 - kirker, desember. Oslo 1983.
Byggekunst 1966: s. 210-215. Oslo 1966.
Jakhelln, Gisle: "Hovig i nord", Byggekunst nr. 7 - 1990, s. 382-389. Oslo 1990.
I.H./P.A.B. 30.04.03
Fotograf: J.M.B. 2003