Nordlyset
Recherche-ekspedisjonen

Nordlyset
Harald Moltke

Nordlyset
Fridtjof Nansen

Nordlyset
Harald Moltke
Nordlyset

Ordet "Nordrljos", nordlys, brukes for første gang i Kongespeilet fra om lag 1250. Forfatteren har hørt om nordlyset av landsmenn som dro til Grønland. Nordlyset må ha vært et vakkert veilys for de som reiste over havet. I den norrøne mytologi tales det om himmelbrua Bifrost som danner et bindeledd mellem jorda og gudeheimen og mellom livet og døden. En slik forestilling kan være inspirert av nordlyset, og i folketroen har nordlyset alltid vært knyttet til døden. Gjennom nordlysbuen trodde folk de hadde kontakt med de døde. Det kan være en levning av denne troen når vi fortsatt kan se barn vifte med hvite kleder for å utfordre nordlyset.

Nordlyset har selvfølgelig inspirert kunstnere og reisende - når de har sett det. Sommeren er tiden for reiser mot nord og derfor har ikke alle sett det. Nordlysaktiviteten går også i bølger. Den variererer i takt med forholdene på sola. I lange perioder har solflekkaktiviteten vært meget lav, og antall observerte nordlys tilsvarende få. Det er grunnen til at vi ikke finner noe om nordlyset i kjente beskrivelser av Nord-Norge fra f. eks. 1600-tallet. Men Fridtjof Nansen har tilbrakt mang en vinternatt under et flammende nordlys.

I dag er Norge "det milde nordlyslandet" fordi vi har har det mildeste klima av alle de steder i Arktis som kan se nordlyset. Det er til Norge en bør reise om en vil oppleve nordlyset uten å måtte forberede seg på de mest ekstreme klimatiske forhold. I våre dager kan nordlyset observeres mellom september og april - om været tillater det.

Nordlyset oppstår ved at elektrisk ladede partikler som elektroner og protoner kommer rasende inn mot jordens øvre atomsfære langs magnetfeltet. Når partiklene kommer ned i atmosfæren til høyder over 100 km, kolliderer de med gasspartikler i de øvre luftlag. Gjennom milliarder av kollisjoner skapes en myriade av lysglimt, og nordlys oppstår i all sin fargeprakt.

 
Et utvalg nordlysbilder

top

   © Universitetsbiblioteket i Tromsø - 2001.
Nordlysveien er en av Europarådets Kulturveier. Kulturveiene inviterer europeere til å reise langs de ruter og oppsøke de steder hvor den europeiske enhet - men også mangfoldet - har sin opprinnelse.
nblogo