Fridtjof Nansen Nansen og Fram

Fram Fram nediset

Nansen og Johansen Nansen og Johansen forlater Fram

Nansen og Johansen Nansen og Johansen

Fridtjof Nansen Nansen foran Jacksons hytte
Med Nansen mot Nordpolen

Nordmannen Fridtjof Nansen var livet igjennom opptatt av de arktiske områdene. Han krysset Grønlands innlandsis i 1888, og dette ble inspirasjon til en dristig ekspedisjon mot Nordpolen 1893-96. I 1879 ble den amerikanske Jeanette-ekspedisjonen, ledet av G.W. DeLong, skrudd ned i isen nord for De nysibirske øyer. I 1884 ble vrakgods fra skipet funnet ved kysten av Grønland. Dette ledet til en teori om en strøm over Polhavet fra øst mot vest. Nansen så straks muligheten: En drift med et passsende skip med denne strømmen fra De nysibirske øyer - kanskje over Nordpolen - og ut av isen mellom Grønland og Svalbard. Planen vakte stor motstand blant samtidens polarforskere, men Nansen lot seg ikke stoppe.

Colin Archer bygget en skute, Fram, som klarte å motstå trykket fra den fryktede polisen. Driften tok de tre år som var beregnet, og havstrømmen var bevist. Alle de 13 ombord klarte seg godt gjennom de tre årene i isen, til tross for enorme fysiske og psykiske belastninger.

Men Nansen greide ikke å holde ut ensformigheten. Mot alle planer valgte han å ta med seg en mann, Hjalmar Johansen, i et forsøk på å nå polpunktet med sleder og hunder. De nådde ikke Nordpolen. Etter enorme anstrengelser måtte de 7. april 1895 snu ved 86°14', lengre nord enn noen tidligere hadde vært. Frams reiserute 1893-96 Returen ble enda mer strabasiøs. Med hell og dyktighet nådde de Frans Josefs Land, og her måtte de overvintre. I ni måneder lå de to i en hule i en dobbel sovepose og spiste isbjørnkjøtt og hvalrosspekk. I mai 1896 brøt de opp, og en måned senere hadde de det hell å støte på den engelske Jackson-ekspedisjonen, som bragte dem til Vardø, nesten samtidig med at Fram nådde land i Norge. Nansen og Johansen ble feiret som helter da de ble forenet med resten av mannskapet på Fram i Tromsø 21. august 1896. Nansen har skrevet om sin ferd i Fram over Polhavet (1897), engelsk oversettelse Farthest North (1897).

Fridtjof Nansen har også skrevet et fascinerende kulturhistorisk verk om utforskningen av nordområdene fra de tidligste tider, Nord i tåkeheimen (1911), engelsk oversettelse In Northern Mists (1912).

top

   © Universitetsbiblioteket i Tromsø - 2001.
Nordlysveien er en av Europarådets Kulturveier. Kulturveiene inviterer europeere til å reise langs de ruter og oppsøke de steder hvor den europeiske enhet - men også mangfoldet - har sin opprinnelse.
nblogo