![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Med Nansen mot Nordpolen
Nordmannen Fridtjof Nansen var livet igjennom opptatt av de arktiske områdene. Han krysset Grønlands innlandsis i 1888, og dette ble inspirasjon til en dristig ekspedisjon mot Nordpolen 1893-96. I 1879 ble den amerikanske Jeanette-ekspedisjonen, ledet av G.W. DeLong, skrudd ned i isen nord for De nysibirske øyer. I 1884 ble vrakgods fra skipet funnet ved kysten av Grønland. Dette ledet til en teori om en strøm over Polhavet fra øst mot vest. Nansen så straks muligheten: En drift med et passsende skip med denne strømmen fra De nysibirske øyer - kanskje over Nordpolen - og ut av isen mellom Grønland og Svalbard. Planen vakte stor motstand blant samtidens polarforskere, men Nansen lot seg ikke stoppe. Colin Archer bygget en skute, Fram, som klarte å motstå trykket fra den fryktede polisen. Driften tok de tre år som var beregnet, og havstrømmen var bevist. Alle de 13 ombord klarte seg godt gjennom de tre årene i isen, til tross for enorme fysiske og psykiske belastninger.
Men Nansen greide ikke å holde ut ensformigheten. Mot alle planer valgte han å ta med seg en mann, Hjalmar Johansen, i et forsøk på å nå polpunktet med sleder og hunder. De nådde ikke Nordpolen. Etter enorme anstrengelser måtte de 7. april 1895 snu ved 86°14', lengre nord enn noen tidligere hadde vært.
Fridtjof Nansen har også skrevet et fascinerende kulturhistorisk verk om utforskningen av nordområdene fra de tidligste tider, Nord i tåkeheimen (1911), engelsk oversettelse In Northern Mists (1912). |
![]() |
© Universitetsbiblioteket i Tromsø - 2001.
Nordlysveien er en av Europarådets Kulturveier. Kulturveiene inviterer europeere til å reise langs de ruter og oppsøke de steder hvor den europeiske enhet - men også mangfoldet - har sin opprinnelse.
|
![]() ![]() |