Ansatte perspektiver på utvikling av tverrfaglighet i ny sykehusavdeling

Forfattere

  • Hildfrid V. Brataas Senter for omsorgsforskning, Midt-Norge Høgskolen i Nord-Trøndelag, Avdeling helsefag
  • Nancy Haugan Helse Nord-Trøndelag, Sykehuset Levanger

DOI:

https://doi.org/10.7557/14.238

Emneord (Nøkkelord):

Tverrfaglighet, funksjonell tverrfaglighet, samarbeidsutvikling, rehabilitering

Sammendrag

Artikkelen omhandler en følgestudie om ansattes perspektiver på teamorganisert og brukerinvolvert tverrfaglig samarbeid i en ny rehabiliteringsavdeling i et norsk sykehus. Studiens formål var å bringe frem mer kunnskap om forhold av betydning ved utvikling av tverrfaglige arbeidsformer i sammensatte helsetjenester.

Metode: Undersøkelsen var kvalitativt beskrivende og fortolkende med bruk av fokusgruppeintervjuer tre og fem år etter oppstart av rehabiliteringsavdelingen.

Resultater: Over en femårsperiode var praksis erfart å endre karakter, fra flerfaglig samarbeid til funksjonelt tverrfaglig samarbeid. Profesjonsoverbyggende teori om rehabiliterings-virksomheten og ledelsens kvalitetsorientering var erfart som hjelp for teamenes utvikling av funksjonell tverrfaglighet.

Konklusjon: Langsiktighet, kvalitetsorientert ledelse og teamorganisert rehabiliteringsarbeid basert på profesjonsoverbyggende teoriramme synes å underbygge utvikling av funksjonell tverrfaglighetsforståelse og praksis. Denne kunnskapen er relevant ved omlegging til teamorganisert rehabiliteringsvirksomhet i eksisterende og nye virksomheter. Det er behov for mer forskning om betydning av personfaktorer og motivasjon, ledelse og overbyggende teorirammeverk for samarbeidsutvikling og kvalitet i praksis.

Statistikk

Laster statistikk…

Forfatterbiografier

Hildfrid V. Brataas, Senter for omsorgsforskning, Midt-Norge Høgskolen i Nord-Trøndelag, Avdeling helsefag

PhD, Forsker, Førsteamanuensis

Nancy Haugan, Helse Nord-Trøndelag, Sykehuset Levanger

Ergoterapeut, Prosjektleder

Nedlastinger

Publisert

01.02.2009

Hvordan referere

Brataas, H. V., & Haugan, N. (2009). Ansatte perspektiver på utvikling av tverrfaglighet i ny sykehusavdeling. Nordisk tidsskrift for helseforskning, 5(2), 30–45. https://doi.org/10.7557/14.238

Utgave

Seksjon

Fagfellevurderte artikler