[UBTØ]
[Universitetet i Tromsø]
Petter Dass

Hugins øye

En artikkelserie fra
Universitetsbiblioteket i TromsøUB vil , med utgangspunkt i våre nettsider, fortsette med å presentere ulike aktualiteter innen kunnskaps- og forskningsformidling, nye tilbud til våre brukere og nyheter fra biblioteksektoren mer generelt. Vi vil også gjøre leserne bedre kjent med spesielle godbiter fra våre egne samlinger.
 
Ofelaš har bursdag
Publisert også i papirutgaven av TROMSØFLAKET, mai - 2006

I disse dager fyller Universitetsbibliotekets portal, Ofelaš ett år, og jeg vil gjerne benytte anledningen til å fortelle litt om ettåringen.

Ofelaš finner du på uit.no/ub/ofelas og der er det en samlet oversikt over UBs elektroniske ressurser, både tidsskrifter og databaser. Du kan enten besøke Ofelaš som gjest, eller du kan logge inn og dermed tilpasse Ofelaš til din hverdag. Det er mulighetene for personlig tilpasning jeg skal fortelle litt mer om her.

For å logge inn trenger du brukernavn og passord. Passordet er det du bruker i Orakel-tjenesten, og som du bruker i for eksempel Classfronter eller student-it. Er du ansatt ved UiT og ikke har et slikt passord, får du det på uit.no/orakel.

Når du så er logget inn kan du sette opp snarveier til dine favorittdatabaser og lage egen liste over favorittidsskrifter. UB har ca 14 000 elektroniske tidsskrifter å velge mellom. Du sparer tid på å lage oversikt over dine mest brukte tidsskrift, da du slipper å forholde deg til eviglange lister over titler som ikke har relevans for deg.

Dersom du vil overvåke publiseringen innenfor ditt fag, kan du kjøre faste søk i dine favorittdatabaser. Er du for eksempel interessert i alternative energikilder og vindmøller kan du sette opp et fast søk i databasen Econlit på ”alternative energy sources AND windmills”. Du velger selv hvor ofte søkene skal kjøres. Resultatet kommer til deg på e-post med oversikt over hvor mange nye treff som er kommet til siden forrige søk. Dersom du vil ta vare på utvalgte referanser, har du mulighet for å lage din egen e-hylle i Ofelaš. På den måten kan du samle referanser innenfor dine interessefelt, og disse har du tilgang til hvor du enn er i verden. Bare du har internett-tilgang.

Er du på reise eller konferanse kan du altså søke i UBs databaser. Ofelaš er tilgjengelig for deg hvor du enn er i verden. Men du må være innlogget. Og husk: for å få tilgang til fulltekst må du enten være på campus eller ha installert VPN.

Har du lyst til å lage din egen Ofelaš? Sjekk ut demo om hvordan du kan sette opp disse funksjonene på Ofelaš-nettstedet, eller spør en bibliotekar om hjelp.

Mona Magnussen, UB
avdelingsbibliotekar
 
Universitetsbiblioteket i Tromsø, Breivika, 9037 Tromsø,
Tlf.: 77 64 40 00, Fax.: 77 64 45 90
Ansvarlig redaktør: Bibliotekdirektør Helge Salvesen

Vev-ansvarlig. Oppdatert: 14.06.2006