[UBTØ]
[Universitetet i Tromsø]
Petter Dass

Hugins øye

En artikkelserie fra
Universitetsbiblioteket i TromsøUB vil , med utgangspunkt i våre nettsider, fortsette med å presentere ulike aktualiteter innen kunnskaps- og forskningsformidling, nye tilbud til våre brukere og nyheter fra biblioteksektoren mer generelt. Vi vil også gjøre leserne bedre kjent med spesielle godbiter fra våre egne samlinger.
 
Rembrandt 400
Publisert også i papirutgaven av TROMSØFLAKET, mars - 2006

"Aurora, skal jeg fortelle deg noe rart? sa pappa … For flere hundre år siden i 1606 ble det født en liten gutt." Slik åpner kapittelet Nattevakten i Anne-Cath. Vestlys bok Aurora i Holland, som i flere tiår har gjort barn kjent med en av Europas store kunstnere. I år feires Rembrandts 400-årsjubileum som seg hør og bør, med utstillinger og aktiviteter over hele Nederland. En detaljert oversikt over arrangementer i forbindelse med jubileet finner du på den offisielle vevsiden: http://www.rembrandt400.com/ .

Rembrandt van Rijn ble født i Leiden 15. juli 1606. Hans foreldre ønsket sterkt at han skulle ta en universitetsutdannelse, men den gang som nå var det ikke lett å styre viljesterke ungdommer, og Rembrandt fikk etter hvert overbevist sin far om at det var malerkunsten som lå hans hjerte nærmest. Rembrant 400 år I 1631 flyttet han til Amsterdam og opplevde både kunstnerisk og økonomisk framgang. Men lykken varer som kjent ikke evig. Tre av de fire barna hans døde tidlig. Kort etter døde også kona hans. Hans finansielle problemer tiltok på grunn av hans langvarige, men "syndige" forhold til, først barnepiken, og deretter hushjelpen. Delvis på grunn av hans noe uortodokse privatliv mistet han derfor mange oppdrag, og ble slått konkurs i 1656. Han døde i 1669, verken rik eller spesielt berømt.

Siden den gang er navnet Rembrandt trygt etablert i toppen av kunsthistoriens mesterliste. Han er blitt en av disse kunstnerne alle har hørt om, og i Rembrandt-året 2006 vil du finne Rembrandt i alle mulige formater. I juli kan du sågar oppleve musikalen Rembrandt i Amsterdam. Jeg har ikke tatt meg bryderiet å finne ut hvor mange meter, for ikke å si kilometer, med rembrandt-litteratur som er produsert de siste 400 årene, men jeg er på trygg grunn når jeg påstår at det er nok å velge mellom for en Rembrandt-forsker. Den beste måten å studere Rembrandt på er selvfølgelig å reise til Amsterdam og ta en tur på Rijksmuseum. Men for den som ikke har anledning til det akkurat nå, anbefaler vi en tur på UB i stedet. Også her finner du en liten samling rembrandt-litteratur for den som er kunstinteressert. For de som ønsker underholdning av litt lettere grad kan vi for eksempel tilby utlån av filmen Rembrandt (opprinnelig fra 1936) med blant andre Charles Laughton i en av hovedrollene. Rembrandts liv har også fristet skjønnlitterære forfattere. Vi kan for eksempel nevne den kjente amerikanske forfatteren Joseph Heller (han med Catch 22), som har skrevet Picture this, betraktninger over blant annet Rembrandts maleri Aristoteles med en byste av Homer, og romanen Rembrandt’s Whore av Sylvie Matton som kom ut for en noen år siden. Denne tar for seg Rembrandts forhold til hushjelpen, Hendrickje Stoffels. Visstnok ingen litterær tungvekter, men grei nok om man er interessert i kunstnerens liv.

All informasjonen om Rembrandts liv jeg har brukt i denne artikkelen har jeg funnet på Grove Art Online, en flott database som UB abonnerer på, og som er fritt tilgjengelig for alle studenter og ansatte ved UiTø. Dette er et kunsthistorisk oppslagsverk som er enkelt å bruke og som raskt gir deg informasjon om din favorittkunstner. Søk på Rembrandt og du får tilgang til artikler om hans liv, verk, teknikk osv. Grove Art Online finner du via bibliotekportalen Ofelas, eller direkte fra http://www.groveart.com/ . Ha et flott Rembrandt-år.

Mariann Løkse, UB
universitetsbibliotekar
 
Universitetsbiblioteket i Tromsø, Breivika, 9037 Tromsø,
Tlf.: 77 64 40 00, Fax.: 77 64 45 90
Ansvarlig redaktør: Bibliotekdirektør Helge Salvesen

Vev-ansvarlig. Oppdatert:
20.3.2006