[UBTØ]
[Universitetet i Tromsø]
Petter Dass

Hugins øye

En artikkelserie fra
Universitetsbiblioteket i TromsøUB vil , med utgangspunkt i våre nettsider, fortsette med å presentere ulike aktualiteter innen kunnskaps- og forskningsformidling, nye tilbud til våre brukere og nyheter fra biblioteksektoren mer generelt. Vi vil også gjøre leserne bedre kjent med spesielle godbiter fra våre egne samlinger.
 

Google Scholar – en søkemotor som skiller vitenskap fra ”støy”

Publisert også i papirutgaven av TROMSØFLAKET, mai - 2005

I november 2004 lanserte Google sin nye søketjeneste Google Scholar. I motsetning til den vanlige Google, som er dette en tjeneste der man kun finner vitenskapelig litteratur. Her kan man skille ut den vitenskapelige litteraturen fra annet som publiseres; for eksempel vil et søk på ”life on Mars” kun gi treff som omhandler dokumenter med vitenskapelig innhold, mens innhold om diverse konspirasjonsteorier og intelligent liv ekskluderes! Google Scholar er fortsatt en betaversjon (testversjon) og den er fri for reklame.

Hvilke kilder blir indeksert av Google Scholar?

I tillegg til å inneholde en del av Googles base, indekseres også åpne arkiver (OAI, Open Archives Initiative), vitenskapelige societies, preprintarkiver og universiteters vitenskapelige arkiver.

Videre har Google avtaler med en rekke forlag om å indeksere i materiale som normalt er lukket for søkemotorer (kommersielt materiale som kun er tilgjengelig gjennom betaling), og det er dette som gjør Google Scholar til en spesiell søkemotor.

Hvilke fordeler har Google Scholar?

Google Scholar er også en siteringsdatabase. Det betyr at man får opp lenker til andre dokumenter som har sitert den artikkelen man har funnet – dersom disse finnes i Google Scholar.

Også bøker indekseres i Google Scholar. Befinner du deg innen universitetets nettverk, vil du få opp lenker til BIBYS og dermed kan du sjekke om UBTØ har boka!

Hva må man passe på?

Dersom du bruker Google Scholar utenom universitetets nettverk, (og ikke bruker VPN,) vil du bli avkrevd betaling for alle kommersielle artikler du ønsker å se på. Vær oppmerksom på at Universitetsbiblioteket abonnerer på et stort antall elektroniske tidsskrifter, som du har gratis adgang til når du er på campus eller bruker VPN hjemmefra. Du kan sjekke om UB har tidsskriftet ved å søke i BIBSYS Ask som er bibliotekets katalog:

http://ask.bibsys.no/ask/action/resources

Google Scholar opplyser ikke hvilke kilder som er indeksert. Dermed har du ikke oversikt over hva du har søkt i, og hva du ikke finner i Google Scholar. Som alltid ved søking anbefales det derfor at du prøver flere ulike søkekilder. Universitetsbiblioteket har mange gode fagdatabaser, som du finner via den nye bibliotekportalen Ofelaš: http://uit.no/ub/ofelas

Prøv Google Scholar: http://scholar.google.com

Sissel Helene Hansen, UB
fagreferent kjemi/farmasi
 
Universitetsbiblioteket i Tromsø, Breivika, 9037 Tromsø,
Tlf.: 77 64 40 00, Fax.: 77 64 45 90
Ansvarlig redaktør: Bibliotekdirektør Helge Salvesen

Vev-ansvarlig. Oppdatert:
16.8.2005.