[UBTØ]
[Universitetet i Tromsø]
Petter Dass

Hugins øye

En artikkelserie fra
Universitetsbiblioteket i TromsøUB vil , med utgangspunkt i våre nettsider, fortsette med å presentere ulike aktualiteter innen kunnskaps- og forskningsformidling, nye tilbud til våre brukere og nyheter fra biblioteksektoren mer generelt. Vi vil også gjøre leserne bedre kjent med spesielle godbiter fra våre egne samlinger.
 

En juleklassiker

Publisert også i papirutgaven av TROMSØFLAKET, nr. 8 - 2004

Det nærmer seg. Sirupsnippene er prøvesmakt og ligger pent på plass i kakeboksen, de fleste julegavene er innkjøpt, og etter juleverksted i barnehage og skole og hjemme har vi julepynt nok til en liten landsby. På den ene kjøkkenhylla står en adventskalender som har fulgt meg i mange år. For hver dag åpnes en setning eller to, som til sammen utgjør en av litteraturhistoriens mest kjente juleeventyr, Charles Dickens’ En julefortelling (A Christmas Carol), om gjerrigknarken Scrooge og hans store forvandling. Barna følger spent med hver morgen når dagens avsnitt fra historien avsløres.

Familien Dickens ventet sitt 5 barn, og hadde behov for penger, så dermed satte Charles seg ned og skrev denne lille boken som ble gitt ut like før jul i 1843. Det hører med til historien at selv om den ikke brakte familien de helt store inntektene på kort sikt, ble det Dickens’ mest leste og kanskje også mest populære fortelling. Den inneholder de fleste av Dickens’ kjennetegn: samfunnsengasjement, humor, fabelaktige personskildringer med vel så fabelaktige navn og ikke minst en lykkelig slutt. Akkurat dette siste punktet synes jeg personlig er essensielt i enhver ferielektyre. Derfor passer Dickens, og andre 1800-tallsforfatter som Jane Austen, Bronte-søstrene, George Eliot osv, så godt når man vil lese for fornøyelsens skyld.

På HS-biblioteket har vi både klassikere og nyere litteratur som venter på å glede, underholde, fascinere og/eller skremme(!) deg. Er det en stund siden du leste Dickens foreslår vi at du stikker innom HS-bibliotekets 3. etasje og låner med deg hjem en av hans romaner. Eller for eksempel min absolutte favoritt i mørketida, Emily Brontes Stormfulle høyder. Den er gripende og lidenskapelig, intens og mørk, men med en klassisk lykkelig slutt. Å sitte i godstolen med en fengende roman, en kopp te, David Sylvian i høytaleren og en malende katt på fanget. Slik skal det være nå i mørketida. Et pusterom i hverdagen - det trenger alle. Ta en tur på HS-biblioteket og sikre deg lesestoff til jul. PS. UB har åpent fra 10-14 i romjula, om du skulle bli lei av pepperkaker og bjelleklang.

Mariann Løkse
Fagreferent
 
Universitetsbiblioteket i Tromsø, Breivika, 9037 Tromsø,
Tlf.: 77 64 40 00, Fax.: 77 64 45 90
Ansvarlig redaktør: Bibliotekdirektør Helge Salvesen

Vev-ansvarlig. Oppdatert: 14.12.2004.