[UBTØ]


[Websøk i BIBSYS]
[Universitetet i Tromsø]
HUGINS ØYE - mai 1999

Universitetsbiblioteket i Tromsø

[Om UB]

[Fagene]

[Databaser og kataloger]

[UB presenterer]

[Søk i UBs sider]
[Kontakt UB]
Vårt universitetsemblem viser som kjent Odins to ravner. Hugin er navnet på den ene av disse ravner, som sammen med sin ledsager Munin hver morgen flyr ut i verden for å samle ny viten. Hva de ser, forteller de til Odin om kvelden når de kommer tilbake og setter seg på hans skuldre. Sammen representerer de Odins sjel, noe deres navn vitner om: tanke og minne. Myten forklarer Odins allvitenhet.
Gjennom Hugins øye ønsker Universitetsbiblioteket å gi små gløtt inn i det vitensenter biblioteket representerer. Vi tar sikte på at Hugin skal bringe oss ny viten hver måned. Ønsker man derimot å trekke fram gamle minner fra tidligere måneder, kan man klikke på Munin


Kom mai du skjønne milde......

Hagelitteratur på UB

Mai, med lange lyse dager, begynnende midnattsol, gråvær og nordavind, neglebit og sen tining, med den store utålmodigheten for at "kan det ikke snart bli litt varme i været, så vi får skikkelig begynt på arbeidet i hagen". Det er definitivt tiden da vanlige hagebrukere og huseiere igjen oppdager at hagen dukker frem under sneen, og roper på alle de tiltakene som vi har planlagt alle år.

De skikkelige hageentusiastene har nok forutsett dette lenge, og startet planleggingen av arbeidet allerede i fjor, men vi vanlige mennesker som har en liten flekk rundt huset, som ikke er bebygd, ser jo hvert år at "dette kunne vi kanskje lage noe fint av", hvis vi bare hadde startet litt før med planleggingen.

Men fortvil ikke: Ta deg en tur på UB sine samlinger på RMH-biblioteket, der vil du finne en god del hagelitteratur som kan gi deg tips, veiledning og hjelp til videre planlegging. Nedenfor finner du et lite utvalg av de bøkene vi har.

Dersom du er helt på bar bakke, og skal starte helt på nytt, finnes det en rekke "grunnbøker" av stort omfang som tar for seg de fleste aspekter ved hagebruk:

cappelenhage gyldendal storehageboken trivselihagen

 
Når du er kommet litt lenger og har skaffet deg litt erfaring, ønsker du deg kanskje noe mer spesialisert litteratur som for eksempel om stauder og planter for balkonger og veranda:

staudebok stauder hengendehager

 
eller sommerblomster , prydbusker og trær:

sommerblomster sommerblomster prydbusker

 
Hagen behøver ikke å være blott til lyst, du kan for eksempel anlegge en kjøkkenhage etter "oldemors" modell, eller velge dine egne grønnsaker:

oldemors grønnsaker grønnsaker

 
Eller utnytte arealet (også vinduskarmen) til å dyrke krydderurter eller medisinplanter:

krydder dyrking urter urter for kropp&sjel herligurter

 
Dersom du er av de mer avanserte, har vi også spesiallitteratur om for eksempel roser, duftplanter, blomsterløker og knoller (som er viktig for høstarbeidet):

Rosebok Blomsterløker og knoller Duftplanter

 
Dersom du hører til de dristige og erfarne, vil du kanskje eksperimentere med nye sorter, eller sorter som er gode for våre klimatiske forhold. Da finner du noen tips her:

Hagen i nord Hageselskapets sortsliste Sortsliste for Nord-Norge

 
Er du gått lei av din egen hage, og tenker at det "kunne jo være morsomt å prøve noe helt nytt". Her er noen bøker som kanskje vil gi deg nye ideer om oppbygging av helt nye hager:

Elleville hager Drømmehagen Min villahave

 
Når du så er ferdig med disse bøkene, kan det kanskje tenkes at du er interessert i hvordan hagene så ut i tidligere tider, slikt som vist i disse bøkene:

Horticultura Hager til lyst og nytte

 
Felles for alle de bøkene som er vist her, og mange i tillegg til dem, er at
DU KAN LÅNE DEM PÅ RMH-BIBLIOTKET.

 
Odd Harald Johannessen
  Universitetsbiblioteket i Tromsø, Breivika, 9037 Tromsø,
Tlf.: 77 64 40 00, Fax.: 77 64 45 90
Ansvarlig redaktør: Bibliotekdirektør Helge Salvesen

Vev-ansvarlig. Oppdatert: 29. januar 1999.